Blog | De BuitenlandBeurs

Arthur de Vries (22) volgt een masteropleiding in Parijs

Geschreven door De BuitenlandBeurs | Oct 15, 2024 10:01:07 AM

Vanaf jonge leeftijd kwam Arthur al in aanraking met andere landen en culturen, vertelt hij. “Ik verhuisde samen met mijn ouders op jonge leeftijd naar Frankrijk. We woonden daar vijf jaar vanwege het werk van mijn ouders. Daarna hebben we nog twee jaar in Ierland gewoond. In 2015 zijn we teruggekeerd naar Nederland, waar ik mijn middelbare school heb afgerond en ben begonnen met studeren." Hij koos voor de bacheloropleiding Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE) aan de Universiteit van Amsterdam. “Een hele brede studie die veel aspecten combineerde, wat me enorm aansprak.”

Master in Parijs

Na zijn bacheloropleiding was Arthur klaar voor een nieuwe uitdaging. De band met Frankrijk - hij spreekt de taal vloeiend - was er nog, dus koos hij voor een Master in Parijs. “Ik doe International Economic Policy, een tweejarige Engelse master gericht op macro-economie en beleidsvorming. Er is wel een optie om vakken in het Frans te volgen, maar ik heb dat nog niet gedaan. Misschien in de toekomst.”

Een groot deel van de master omvat een stage, iets wat gebruikelijk is in Frankrijk. "Sinds kort loop ik stage in Parijs, wat erg leerzaam is. Het combineren van werken en studeren geeft me veel inzichten in de praktijk, iets wat ik erg waardeer."

De charme en uitdagingen van Parijs

Verhuizen naar Parijs was niet geheel zonder uitdagingen, vertelt Arthur. "Wonen in Parijs is anders dan in Nederland, vooral qua afstand en reistijd. In Amsterdam kon ik binnen een half uur overal zijn, maar in Parijs zit je vaak langer in de metro voordat je ergens bent. Toch is er altijd iets te beleven. Parijs biedt veel meer diversiteit en nieuwe ervaringen, je raakt nooit uitgekeken op de stad."

Qua wonen was het ook geen gemakkelijke opgave om een plek te vinden. “Ik woon nu met twee huisgenoten in een appartement. Het vinden van een kamer was een hele klus, vooral omdat er weinig studentencampussen zijn in Parijs. Uiteindelijk vond ik iets via een makelaar, maar dat kostte wel wat.” Arthur betaalt 950 euro per maand, wat niet ongewoon is voor de stad. "Gelukkig woon ik binnen de ring van Parijs, dus qua locatie zit ik goed."

Volgens Arthur zijn er duidelijke verschillen tussen het studentenleven in Nederland en Frankrijk. “In Nederland doe je verschillende dingen, zoals sporten bij een club en lid zijn van een vereniging. In Frankrijk draait alles meer om de universiteit zelf. Je sport via de universiteit en ontmoet daardoor steeds dezelfde mensen. Het sociale leven is meer gecentraliseerd.”

De toekomst in Parijs of terug naar Nederland?

Hoewel hij nu in Parijs woont en werkt, weet Arthur nog niet zeker waar zijn toekomst ligt. “Ik twijfel nog. Parijs heeft veel te bieden, vooral qua carrièrekansen in mijn vakgebied, maar Amsterdam ligt dichter bij familie en vrienden. Het is een moeilijke keuze. Soms fiets ik door Parijs en denk ik: waarom zou ik hier ooit weggaan? Maar de komende maanden heb ik nog om daarover na te denken.”

Arthur is voorlopig nog niet klaar met zijn buitenlandse avonturen, maar hij heeft wel genoeg stof om op terug te kijken. “Het internationale studentenleven heeft me zoveel gebracht, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Ik zou het iedereen aanraden die twijfelt om de stap te zetten. Het verrijkt je leven op manieren die je niet van tevoren kunt bedenken.”