Nanique wilde al op jonge leeftijd alles van Japan weten, en dat gaat toch het beste als je er bent. “Daarom heb ik besloten om meteen na de havo op mijn zeventiende naar Japan te gaan. Samen met mijn ouders heb ik gezocht naar een taal- en reisorganisatie. "Zeker als je zo jong bent als ik was is het handig om te reizen met een organisatie waar je op kan terugvallen. Zij kunnen alles voor je regelen: van taalcursus tot aan het gastgezin."
Een droom in vervulling
Toen Nanique in Japan aankwam, ging haar droom in vervulling. “Tokio was overweldigend, niet omdat het zo anders was, maar omdat ik dit al zo lang zo graag wilde.” Tegelijkertijd besefte ze zich dat het avontuur was begonnen. “Ik landde, keek om me heen en realiseerde me dat ik helemaal alleen was. Geen ouders of vrienden, niemand om op terug te vallen. Gelukkig zag ik al snel de chauffeur die me kwam ophalen en me naar het gastgezin bracht. De reis van het vliegveld naar het gezin duurde twee uur, en dan ben je Tokio nog niet uit. De stad was ongelofelijk groot. En aangezien ik gewend was aan Nederlandse reistijden, had ik dit niet zo ingeschat. Hier ben je in 3 uur aan de andere kan van het land, daar voelde het alsof Tokio oneindig kon doorgaan.”
Een land van tegenstellingen
Voor Nanique voelde de Japanse cultuur zowel vertrouwd als buitenaards. Dit is een tegenstelling die uitleg verdient. “Je wordt in Japan – net zoals in Nederland – warm onthaald en kunt vrij eenvoudig een gesprek aanknopen (als je de taal spreekt). Maar hoe langer je er bent, hoe meer je tegen dingen aanloopt. Dat gaat om vrij basale ongeschreven regel als hoe je je in de trein, een restaurant of thuis moet gedragen. Daarnaast communiceren Japanners anders dan wij. In Japan hebben ze een hele indirecte manier van communiceren, ze draaien eigenlijk telkens om de kern heen. Dit is omdat er wordt verwacht dat je je daadwerkelijke gedachtes en emoties binnen houdt, terwijl Nederlanders vrij direct zijn en over het algemeen open over hun emoties kunnen praten. Je kunt daarom niet zo diep gaan met de gesprekken als bij Nederlanders, dat vond ik wel lastig. Daarentegen zijn Japanners wel de grappigste mensen die ik ken. Ze zijn ook enorm creatief met het vinden van oplossingen.”
Gastgezin
Dit soort culturele verschillen zijn heel handig om te weten wanneer je in een andere cultuur bent. En hoe kun je daar beter achter komen dan bij een gastgezin? “Ik heb bewust gekozen voor een gastgezin. In mijn ogen is dat de beste plek voor een cultuuruitwisseling. Zij lieten mij de Japanse cultuur zien, met als hoogtepunt het Japanse eten – en nee, dat is niet alleen maar sushi. Dat had ik nooit willen missen, ook omdat je je anders verloren kunt voelen. Zij helpen je namelijk met alles wat je nodig hebt in het vreemde land en ze nemen een soort mentorrol in.”
Les in het Japans
Nanique kwam niet alleen voor de cultuur, maar ook om Japans te leren. Via het taal- en reisbureau kreeg ze vijf dagen in de week les, ‘s ochtends of ‘s avonds. “Op school kregen we verschillende vakken, van grammatica en taal, tot kalligrafie en popcultuur. Helaas kregen we geen kookles, dus heb ik dat zelf geregeld.
Alle taallessen gingen in het Japans. “Dat klinkt misschien pittig, maar je leert de taal dan wel snel. Ik ben in dat halve jaar dat ik er was van niveau a1 naar b1 gegaan. Ik kan nu dus gewoon een beetje Japans!”
Inspiratie voor studiekeuze
Naniques droom is dus uitgekomen, maar wat ga je daarna doen? “Mijn hele leven heb ik toegeleefd naar die reis, dat was mijn ‘einddoel’. Verder had ik nog niet gedacht. Maar ja, dat gebeurde al toen ik zeventien was!”, lacht Nanique.
Gelukkig heeft haar avontuur een boel inzichten gegeven. “Tijdens die reis kwam ik erachter wat ik in de toekomst wil gaan doen. Ik merkte bijvoorbeeld dat Japanners aarzeling ervaren als het gaat om contact met andere culturen omdat ze niet altijd weten hoe dat moet, terwijl ze er wel voor open staan. Daar zie ik een kans om ze te helpen. Het samenbrengen van mensen en culturen vind ik namelijk prachtig om te doen. Daarom heb ik na mijn reis eerst tourism management gestudeerd en dit jaar begin ik met Japanstudies.”
“Een buitenlandse reis brengt je ontzettend veel”
Het halve jaar in Japan heeft Nanique veel gebracht. “Je groeit namelijk ook op persoonlijk vlak en leert over jezelf: hoe je omgaat met stress, of je een masker op hebt in sociale situaties, wat je wel en niet aankan, hoe je rust vindt. Dat leer je in het buitenland, als je wordt teruggeworpen op jezelf.”
“Natuurlijk is een buitenlandse reis spannend, en soms zelfs eng, maar laat dat je niet belemmeren. Het hoeft ook niet altijd leuk te zijn. Iedereen krijgt bijvoorbeeld op een bepaald punt heimwee, maar dat is tijdelijk. En als die heimwee gezakt is, ben je in staat je open te stellen, los te gaan en connecties te maken. Na vijf jaar heb ik nog steeds hechte vriendschappen over de hele wereld. Daarom raad ik iedereen om een tijd naar het buitenland te gaan. Ik heb er zoveel aan gehad, dat ik me niet kan voorstellen hoe ik zou zijn als ik die reis niet had gemaakt.”