Studeren en reizen combineren
Jesse’s beeld van Japan draaide al snel 360 graden. In vijf maanden tijd werd hij verliefd op de mensen, de cultuur en de natuur. Hij greep de kans en nam de tijd om naast zijn minor ook door het land te reizen. “Ik had geluk dat de universiteit, wat daar ook een soort eliteschool voor Japanners bleek te zijn, drie weken kerstvakantie had. Daardoor was reizen goed te plannen. Daarnaast was er op afstand veel te regelen met de UvA in Nederland. Zij snapte ook dat wij studenten, er het meeste uit wilden halen.”
Eerder woonde en studeerde de reislustige student al een jaar in Amerika, maar voor deze studiegerelateerde buitenlandervaring wilde hij iets totaal anders kiezen. Ondanks dat hij van tevoren niets met het land had, ging hij het avontuur aan - onder andere gedreven door een ‘grote liefde voor sushi’.
“Japan is zo divers, het gaat van tropische temperaturen naar skiresorts.”
Jesse bezocht zowel noordelijke als zuidelijke delen van Japan. Het studeren voor zijn minor kon hij afwisselen met reizen door het diverse landschap van Japan, waar hij erg van onder de indruk raakte. “Het gaat van tropische temperaturen, naar skiresorts. De natuur van Japan is prachtig. Op Mount Fuji ben ik bijvoorbeeld helemaal verliefd geworden. Maak naast het studeren ook écht tijd om te reizen, want het is de moeite waard.”
Wonen in Tokio
“Ik woonde voor mijn minor vijf maanden in Tokio. Dat is eigenlijk al een land op zichzelf, zo groot!” Maar anders dan je misschien van een miljoenenstad gewend bent, is in Tokio naar Jesse’s inzicht alles goed en vlot geregeld.
Zo is Jesse ook duidelijk en positief over de levenskosten in Tokio. Tegen zijn verwachting in. “Ik woon op mezelf in Amsterdam. Vergeleken met wonen en studeren in Amsterdam vond ik Tokio echt niet duur. Je zou kunnen zeggen dat ik eigenlijk geld heb bespaard in Tokio.”
Hij geeft aan dat je het zo duur kunt maken als je zelf wil. “Als je geen hele gekke dingen doet, kun je in Tokio als student een prima leven leiden. Ik ging bijna elke dag uiteten, want je kon voor 2 euro de lekkerste ramen halen. Uiteten gaan was daar soms gewoon goedkoper dan boodschappen doen.”
Maar wat voor Jesse misschien nog wel een stuk waardevoller is dan geld, is zijn zelfvertrouwen dat tijdens zijn buitenlandavontuur flink groeide.“Je realiseert je dat je geen complete mafkees bent en dat je sociaal capabel bent. Je komt in je eentje in een ander land en moet op een gegeven moment nieuwe vrienden maken. Na vijf maanden had ik daar dan ineens een heel nieuw leven opgebouwd. Met sociale contacten, een heel netwerk. Dat geeft zelfvertrouwen. Je maakt ook dingen mee met mensen die je normaal niet mee zou maken.”
Diploma in de pocket
Tijdens zijn minor volgde Jesse vakken als International Relation Theory, Religion, Finance & Conflict en Modern Japan. Vakken die mooi aansloten bij zijn studie Sociologie. Inmiddels is Jesse afgestudeerd aan de UvA en heeft hij zijn diploma in de pocket.
“Jammer genoeg ben ik niet toegelaten tot de master die ik wilde gaan doen, maar ik richt me nu op de master International Relations in Leiden. Ik ben druk bezig om me daarvoor aan te melden. Ik zou in de toekomst ook graag bij een ambassade in het buitenland stage willen lopen.”
Tips van Jesse
De honger naar meer avonturen in het buitenland is bij Jesse dus nog zeker aanwezig. Na zijn avontuur in Japan, en eerder al in Amerika, zou je kunnen zeggen dat hij inmiddels aardig bekend is met de ‘kneepjes van het vak’. Zo licht hij een aantal specifieke dingen toe die je voor jouw buitenlandavontuur moet regelen.
“Nummer 1 is housing zoeken! Ik woonde in een appartement in Tokio samen met veel andere internationale studenten. Het is belangrijk om daar op tijd mee te beginnen. Een medestudent had zijn ticket en alle andere zaken al geregeld, maar housing had hij nog niet geregeld. Hij heeft toen alles moeten cancelen.”
Daarnaast geeft Jesse aan dat je belangrijke reisdocumenten, zoals een visum, niet over het hoofd moet zien. Ook moet je voor vertrek verschillende zaken bij je studie regelen. Denk bijvoorbeeld aan het inschrijven voor de juiste vakken.
Tot slot geeft Jesse nog drie tips om je buitenlandavontuur zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden: “Schrijf dingen goed op, neem écht de tijd om je reis voor te bereiden en wees niet bang om dingen na te vragen of om hulp te vragen. Het is veel geregel. Ik heb weleens gedacht: waar doe ik dit allemaal voor? Maar het is het uiteindelijk allemaal waard!”