Blog | De BuitenlandBeurs

“Tijdens mijn stage ontdekte ik dat ik meer kon dan ik dacht”

Geschreven door De BuitenlandBeurs | Jul 20, 2023 12:06:35 PM

Vongai wilde al een langere tijd stage lopen in het buitenland. “Maar omdat het tijdens mijn bachelor zo druk was – ik deed een honoursprogramma en een bestuursjaar – lukte me dat niet. Daar baalde ik enorm van.”

Maar min of meer per toeval kwam ze erachter dat er tijdens het masterprogramma wel ruimte was voor een internationale stage. “De staff van de master konden voor mij een stage regelen, aangezien zij de internationale connecties hebben met andere universiteiten.”

Zweden past perfect

Zo kon Vongai kiezen uit drie stages, twee in België en één in Zweden. “De stage in Zweden sloot perfect aan bij mijn interesses en ambities. Ik wil namelijk na mijn master een PhD gaan doen binnen ongeveer datzelfde onderwerp. En ik wil al heel lang een keer het noorderlicht zien. Omdat ik zo gemotiveerd was, ging het sollicitatiegesprek heel goed en kreeg ik de stage!”

Toen ze eenmaal aangenomen was, begon het voorbereidingstraject. “Als eerste kocht ik een vliegticket, zo had ik een goede stok achter de deur. Daarna moest ik heel vlug een beurs zien te vinden. In eerste instantie probeerde ik alles zelf uit te vogelen, maar kwam niet echt veel verder, dus besloot om ik hulp te vragen.” Dat was een schot in de roos, want haar contactpersoon van de universiteit in Nederland had het zo geregeld. “In no time kreeg ik een Erasmusbeurs.”

De beurs was geregeld, maar er waren nog genoeg andere zaken om te organiseren. Zoals haar kamer in Nederland. “In Zweden werd mijn verblijf door de universiteit geregeld, maar ik wilde niet zes maanden lang dubbele huur betalen, dus ben ik naar DUWO gestapt en heb ik gevraagd of ik mijn kamer kon onderverhuren. Dat mocht!”

Dingen die in Zweden net even anders gaan

Toen eenmaal alles geregeld was, kon Vongai dat vliegticket daadwerkelijk gebruiken. En al bij aankomst merkte ze dat er sommige dingen net wat anders gaan dan in Nederland: 

  1. “Wij vinden het Nederlandse OV soms slecht, maar in Zweden kan een trein goed vijf tot acht uur vertraagd zijn! Dan word je met een bus naar de volgende halte gebracht en kun je het vanaf daar verder uitzoeken.”
  2. “In Zweden hebben ze een OV-app en je kunt er een kaartje kopen. Best handig! Maar dat laatste wist ik de eerste keer niet. Ik zag alleen mensen met hun telefoon inchecken. Zo heb ik de eerste keer zwart gereden.”
  3. “Omdat ik in het begin best vaak alleen was en er toch op uit wilde, ging ik naar de bioscoop. Maar in Zweden kun je online geen ticket voor één persoon bestellen.”
  4. “Zweedse mensen zijn redelijk naar binnen gekeerd, totdat ze een biertje op hebben. Dan zijn ze heel gezellig!

Ontspannen sfeer

Vongai woonde tijdens haar stage op de campus. “Erg handig, want daardoor was ik altijd ruim op tijd op de universiteit.” Maar van haar supervisor hoefde het allemaal niet zo strikt en op tijd. “Hij was heel relaxed. Zo moest ik eigenlijk direct na aankomst aan de slag, maar hij zei: neem eerst een weekje vrij. Settel, ontdek de stad en begin daarna pas met de stage. Hij gaf me ook meteen een aantal tips mee voor waar ik het beste mijn boodschappen kon doen, waar de apotheek zat etc.” 

“Ik hoefde van hem ook niet de hele dag op kantoor te zijn en te werken. Hij gaf me veel vrijheid om mijn week zelf in te vullen. Hij zei: ‘Dit is ook een tijd om lol te hebben, dus ga erop uit en have fun.’” Dus een van haar eerste tripjes ging naar, je raadt het al, het noorden van Zweden om het noorderlicht te zien. “Helaas heb ik dat licht op een paar minuten gemist.”, lacht Vongai.

Mooie (leer)momenten

Ondanks het missen van het noorderlicht kijkt Vongai met een warm gevoel terug op haar tijd in Zweden. “Ik heb zoveel geleerd daar en ben helemaal tot rust gekomen. De periode vóór mijn reis was zo hectisch. Het was veel geregel en ik was onzeker over of ik het wel leuk zou gaan vinden en of ik de stage aankon. Maar ik wist dat ik had iets gekozen waar ik zelf helemaal achter stond.”

Dat werd tijdens haar stage bevestigd. “Ik heb geleerd dat ik meer kan dan ik dacht. Ik had eerst het idee dat ik niet goed genoeg was voor een PhD, maar mijn supervisor heeft me laten zien dat ik dat zeker wel ben. Als ultieme beloning mocht ik meewerken aan een onderzoek dat tijdens een groot congres later dit jaar wordt gepresenteerd en ik mag die presentatie verzorgen! Dat is supergaaf.”

Wat ik ook heb geleerd is dat je om hulp kunt vragen. Je hoeft het echt niet zelf uit te vogelen. Dat wil ik als tip meegeven: Vraag om hulp, zo kom je echt verder.